Algemeen
Wat is het Loket Medezeggenschap?
Het loket medezeggenschap is een initiatief dat bedoeld is om medewerkers en studenten uit de medezeggenschap op hogescholen en universiteiten te ondersteunen. Dit doen we op verschillende manieren:
- We leveren toegankelijke handleidingen en adviezen over dingen waar je als lid van de medezeggenschap tegenaan zou kunnen lopen.
- We zoeken proactief contact met medezeggenschapsraden om problemen uit te vragen.
- We verlenen laagdrempelige hulp aan medezeggenschappers die hier behoefte aan hebben.
- We verwijzen door naar andere organisaties die de medezeggenschap helpen.
- We verbinden medezeggenschapsorganen die problemen ervaren met medezeggenschapsorganen die hetzelfde probleem hebben ervaren.
Wat is de medezeggenschap?
Volgens de wet moeten studenten en medewerkers op hogescholen en universiteiten in Nederland mee kunnen praten en beslissen over het reilen en zeilen van de onderwijsinstelling. Omdat bestuurders van onderwijsinstellingen niet met iedereen kunnen praten, kiezen studenten en medewerkers mensen om namens hen te spreken. Deze mensen vormen samen ‘de medezeggenschap’.
Je vindt medezeggenschap op alle drie niveaus binnen een onderwijsinstelling. De precieze naam die de medezeggenschapsraden en -commissies op deze niveaus krijgen, wisselt per onderwijsinstelling, maar de vorm staat wettelijk vast. Je kan hier meer lezen over de structuur van de medezeggenschap.
Het breedste niveau is het centrale niveau. Medezeggenschap op dit niveau overlegt regelmatig met het College van Bestuur. Ze houdt zich bezig met beleid waar de hele onderwijsinstelling mee te maken heeft en mag bijvoorbeeld meebeslissen over de begroting en het instellingsplan.
Het tweede niveau is het decentrale niveau. Als een onderwijsinstelling is opgedeeld in verschillende faculteiten of afdelingen dan moet elke faculteit, academie of afdeling decentrale medezeggenschap hebben. Zij houdt zich bezig met beleid dat betrekking heeft op de betreffende faculteit, academie of afdeling. Verder praat ze met het bestuur van de faculteit en beslissen bijvoorbeeld mee over wanneer en hoe er getoetst wordt.
Het derde niveau is het opleidingsniveau. Hier vinden we de opleidingscommissies. Elke opleiding (of groep van opleidingen) moet een opleidingscommissie hebben. Opleidingscommissies praten inhoudelijk mee over het onderwijs van hun opleiding. Zij beslissen bijvoorbeeld mee over de vaardigheden die studenten moeten opdoen.
Het is belangrijk dat de medezeggenschap de belangen van studenten en collega’s goed kan vertegenwoordigen. Daarom heeft de overheid bepaald dat de verschillende soorten medezeggenschap elk een breed scala aan rechten en plichten hebben. Daar kun je hier meer over lezen.