Do’s:
- Gebruik maken van je scholingsbudget: Onderwijsinstellingen zijn verplicht budget vrij te maken zodat je betaalde trainingen kunt volgen. Maak hier gebruik van! Niet alleen maakt het je echt een betere medezeggenschapper maar je neemt de vaardigheden die je daar leert voor de rest van je leven mee. Weet je niet waar je trainingen zou kunnen volgen? Kijk dan bij ons overzicht van het scholingsaanbod. (let op, dit is een work in progress)
- Actief aandacht besteden aan de sfeer binnen je commissie of raad: Een goede interne sfeer kan je als raad op verschillende manieren sterker maken. Het wordt makkelijker om elkaar constructieve feedback te geven als goed met elkaar overweg kan. Je komt sterker over als je als raad eensgezind bent. Je bent minder tijd kwijt aan ruzie en boven dat alles kan een fijne werksfeer erg motiverend werken.
- Werk actief aan een goede sfeer. Organiseer gezelligheidsactiviteiten en zorg ervoor dat je je successen viert.
- Denk goed na over hoe je feedback geeft en zorg dat je zelf ook openstaat voor kritiek. Communiceer over hoe je met feedback omgaat en wat je prettig vindt.
- Maak realistische afspraken maken over je samenwerking en taakverdeling. Schep realistische verwachtingen. Als iets niet lukt dan scheelt het als anderen daar rekening mee kunnen houden.
- Zorgen dat er na jouw ambtstermijn een sterke raad staat: Dit lijkt soms misschien iets waar je nog lang niet over hoeft na te denken maar de voorbereidingen voor het klaarstomen van je opvolgers moeten eigenlijk aan het begin van je ambtstermijn al beginnen.
- Houdt door het jaar heen een archief bij zodat je opvolgers kunnen teruglezen wat er is gebeurd en kunnen voortbouwen op het werk dat jullie doen.
- Ga op tijd op zoek naar opvolgers. Het kan lang duren voordat je geschikte kandidaten hebt gevonden en het kan ook tijd kosten om die mensen bij de medezeggenschap te betrekken.
- Begin op tijd met het voorbereiden van de inwerkingsperiode. Afhankelijk van hoe uitgebreid je je opvolgers inwerkt kan dit nog een flinke klus worden.
Don’ts:
- Onzorgvuldig met je tijd omgaan: Er gebeuren heel veel dingen binnen een opleiding en een instelling waar je als medezeggenschapper iets van kan vinden. Als je je met al die dingen bezig gaat houden dan zul je al snel meer dan fulltime bezig zijn met je raadswerk en dan nog niet genoeg tijd hebben om je werk goed te doen.
- Kies heel bewust wat je wel en wat je niet doet. Probeer zo scherp mogelijk te hebben hoeveel tijd dingen gaan kosten en hoeveel tijd je nog kan besteden aan andere zaken.
- Ga bewust om met ingewikkelde en tijdrovende portefeuilles zoals de OER’s of de begroting. Weet wanneer ze spelen, wat de gevolgen daarvan gaan zijn voor je andere portefeuilles en hoe ambitieus je kan zijn.
- Zorg ervoor dat je een duidelijke lijst met prioriteiten hebt. Dit zorgt ervoor dat je weet welke zaken je moet laten vallen als je toch niet genoeg tijd blijkt te hebben om al je ambities waar te maken.
- Slecht contact met voorgangers en opvolgers: Veel projecten duren langer dan een ambtstermijn dus je geeft het goed door of je opvolgers beginnen opnieuw.
- Hou een strak archief bij zodat je opvolgers niet het uitzoekwerk dat je nu doet opnieuw moeten doen
- Hou bij welke (officiële) beloftes decanen/CvB’s doen
- Zorg dat een huidige raad beroep kan (blijven) doen op oudgedienden
- Te weinig aandacht geven aan het strategisch uitdragen van die posities: Als raadslid wil je natuurlijk goed onderbouwde standpunten uitdragen. Het is daarom logisch om veel tijd te besteden aan het vormen van die standpunten. Dat is ook zeker belangrijk. Het heeft echter geen zin om die standpunten te vormen tenzij er ook echt wat mee gebeurt. Het is daarom zaak om serieus aandacht te besteden aan de manier waarop je je standpunten uitdraagt.
- Zorg dat je goed voorbereid bent voor je vergaderingen met de decaan/het CvB. Wat ga je zeggen, hoe reageer je op tegenargumenten etc.
- Een verstandig bestuurder maakt haar beslissingen niet alleen op basis van de argumenten en meningen van de medezeggenschapraad maar ook op basis van de adviezen van anderen binnen de organisatie. Een verstandig medezeggenschap zorgt er daarom voor dat zij weet wat die adviseurs vinden en probeert waar mogelijk de adviseurs ook van haar standpunten te overtuigen.