Als medezeggenschapper werk je op inhoudelijke dossiers, je vertegenwoordigt de wil van je achterban in die dossiers. We hebben in blok 1 van deze kennisbank gezien – om bij de spelmetafoor te blijven – hoe het speelveld waarbinnen je dat doet eruitziet. Maar weten hoe een schaakbord eruitziet is nog niet genoeg informatie om een potje te kunnen schaken. We moeten nog weten hoe de stukken bewegen, en welke strategieën op welke momenten wel, of misschien juist niet werken. In dit blok gaan we het daarover hebben.
We beginnen met de basis van dossierbehandeling , die, in combinatie met de handreikingen overlegvergaderingen en brieven schrijven, beschrijft hoe het behandelen van een dossier er in een perfecte wereld uitziet.
Hierna gaan we in op de strategieën om door te drukken op dossiers, dat doen we in een drieluik van handreikingen. In de eerste daarvan bespreken we misschien wel het moeilijkste van de medezeggenschap: de afwegingen die je als medezeggenschapper moet maken tussen wel of niet druk zetten op je bestuur als je het niet eens kan worden. Oftewel: de politieke overwegingen van het medezeggenschapswerk. Daarna gaan we in de handreiking onenigheid met bestuurders in op de escaleren, de mogelijkheden en eventuele deadlines. Als laatste zoomen we in de handreiking geschillen verder in op de juridische stappen die je kan zetten om je rechten te beschermen.