Scholingsaanbod
Als lid van een medezeggenschapsraad heb je het recht op scholingsbudget om je taken goed uit te kunnen voeren. Hiermee kan je bijvoorbeeld een training volgen maar waar moet je zijn? Bekijk hieronder een aantal handige opties.
Trainingsaanbieders
De AOb is een vereniging die zich inzet voor onderwijspersoneel en de kwaliteit van het onderwijs. Dit doen zij onder andere door zich in te zetten voor de versterking van de medezeggenschap in alle onderwijssectoren. Zowel voor centrale als decentrale raden. De AOb biedt een basistraining voor de medezeggenschap. Daarnaast biedt de AOb een bijzonder breed scala aan maatwerktrainingen aan over bijvoorbeeld financiële of persoonlijke vaardigheden. Tot slot biedt de AOb ook begeleiding/ coaching en advisering voor medezeggenschapsorganen.
Meer informatie kan je vinden op: https://www.aobmedezeggenschap.nl/
Stichting Hbo Medezeggenschap heeft als doel om de studenten in de medezeggenschap bij het hoger beroepsonderwijs te ondersteunen op alle niveaus. Dit doet zij door het organiseren van bijeenkomsten met als doel kennisuitwisseling, het behartigen van de belangen van de medezeggenschap bij verschillende organisaties en het ondersteunen van de medezeggenschap waar zij kan. De trainers van het Hbo Medezeggenschapzijn in de regel ervaren medezeggenschappers en weten dus echt waar ze het over hebben. Omdat het Hbo Medezeggenschap de trainingen bovendien zonder winstoogmerk geeft is de prijs-kwaliteitverhouding van de Hbo Medezeggenschap-trainingen erg hoog. Je kunt een training aanvragen door te mailen naar algemeen@hbomedezeggenschap.nl.
Zij geven onder andere de volgende trainingen:
- How to OC’s
- How to decentraal
- How to centraal
- Studiegidstraining
- Escalatie
- Begroting
- Campagne voeren
- Samenwerken
- In het hoofd van je bestuurder
- Beleidsplan maken
Hbo Medezeggenschap maakt liefste maatwerkprogramma’s en speelt daarmee graag in op wat de vraag is van de raad of commissie!
Het Landelijk Overleg Fracties is een stichting die zich inzet voor studenten die deel uitmaken van medezeggenschapsorganen aan een van de universiteiten van Nederland. Dit doen zij vooral ontmoetingen tussen studentenraden te faciliteren en door trainingen te geven. De trainers van het LOF zijn in de regel ervaren medezeggenschappers en weten dus echt waar ze het over hebben. Omdat het LOF de trainingen bovendien zonder winstoogmerk geeft is de prijs-kwaliteitverhouding van de LOF-trainingen erg hoog. Je kunt een training aanvragen door te mailen naar info@landelijkoverlegfracties.nl
Het LOF biedt de volgende trainingen aan:
- Campagnevoeren
Leer in deze training de ins en outs van online campagne voeren, hoe je fysiek campagne voert en een campagneplan opstelt. Voor als je wilt leren hoe je als persoon, partij of studentenraad goed campagne voert. - Efficiënt vergaderen
In deze training leer je hoe je hoe een goede agenda in elkaar zit en hoe je vergaderingen goed voor kunt bereiden. Daarnaast ook hoe je balans en structuur aanbrengt in je vergaderingen door middel van verschillende vergader tools zoals de BOB-cyclus. - Rechten en plichten (WHW)Je hebt als medezeggenschap verschillende rechten en plichten, deze zijn vastgelegd in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Dit is een vrij lang document en niet altijd even toegankelijk voor een beginnend medezeggenschapper. Leer in deze training je basisrechten! En reflecteer op via welke wegen je je doelen van dit jaar kunt gaan behalen.
- Inwerken nieuwe raadsledenAan het eind van elke raadsperiode wordt er gewisseld van de wacht. Hoe sterk een nieuwe raad kan beginnen hangt erg samen met hoe een raad wordt ingewerkt. Bij deze training ga je weg met een concreet plan van aanpak over wat voor inwerkactiviteiten je gaat organiseren, wat voor inwerkdocumenten je gaat verzorgen en welke informatie je daarin over wilt dragen.
- OnderhandelenJe gaat een jaar in de medezeggenschap tegemoet, en onderhandelen komt zowel terug binnen de raad als tussen de raad en het bestuur. Hoe zorg je ervoor dat je als medezeggenschap je taak uit kunt voeren door studenten goed te vertegenwoordigen.
VMH is een vereniging die zich inzet voor medezeggenschapsraden van hogescholen. VMH zet zich onder andere in voor kennisdeling tussen hogeschoolraden. Dit doen zij door middel van flitsconsulten en themasessies. Daarnaast is VMH bereid om op verzoek trainingen te verzorgen over de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW), begrotingen en medezeggenschapsreglementen. Op de website van VMH staat daarnaast een groot aantal informatieve documenten voor leden.
Meer informatie kan je vinden op: https://vmh-hbo.nl/missie-en-visie-medezeggenschapsraden-hbo/
TAQT geeft sinds 2003 inspirerende en effectieve trainingen aan ondernemingsraden, medezeggenschapsraden in het onderwijsTAQT werkt vanuit de visie dat organisaties beter functioneren als betrokken mensen de kans krijgen om echte invloed uit te oefenen. De behoeften van elke opdrachtgever zijn uniek. Daarom zoekt TAQT geen klanten bij zijn trainingen maar maakt TAQT trainingen voor zijn klanten. TAQT biedt zijn trainingen aan op alle opleidings- en ingangsniveaus. Onze trainingen kunnen worden gevolgd op het denkniveau van MBO, HBO en Universitair. Tevens houden we altijd rekening met de ervaring van de deelnemers. Alle trainers hebben zelf ervaring in de medezeggenschap.
Trainingen kunnen aangevraagd worden via taqt.nl.
Zij geven onder anderen de volgende trainingen:
• Basiscursus medezeggenschap, rechten en plichten
• Basiscursus opleidingscommissie, rechten en plichten
• Constructief overleggen met het bestuur
• Speerpunten, doelen en werkafspraken,
• Effectief vergaderen
• Contact met je achterban
• Onderhandelen volgens Harvard
• Masterclass OER
• Masterclass begroting en financiën
• Masterclass reorganisatie en organisatiewijzigingen
• … en meer!
Het volledige trainingsaanbod is te vinden via taqt.nl/trainingen of vraag een offerte aan voor een op maat gemaakte training door een bericht te sturen naar info@taqt.nl.
Inwerkweekenden
Het ISO vindt het belangrijk dat medezeggenschapsraden in het hoger onderwijs van alle kennis en vaardigheden voorzien zijn om hun taak goed te volbrengen. Daarom organiseert het ISO het inwerkweekend voor studenten in de centrale en decentrale medezeggenschap, maar ook niet aangesloten raden en fracties zijn van harte welkom. Tijdens het weekend worden interessante en leerzame workshops aangeboden en kan kennis worden uitgewisseld met het ISO en andere (de)centrale medezeggenschapsraden uit heel Nederland van zowel universiteiten als hogescholen.
Het weekend vindt plaats van 4 t/m 6 oktober 2024 in de StayOkay te Soest, dichtbij het station. De kosten bedragen ongeveer €80, maar dit wordt vaak in overleg met je eigen instelling gewoon vergoed. Hierbij zijn ontbijt, lunch, avondeten, overnachting, trainingen en gezellige avonden inbegrepen.
Samengevat:
Wat: ISO inwerkweekend, voor een vliegende start van je raadsjaar
Voor wie: studenten in de centrale en decentrale medezeggenschap, maar ook niet aangesloten raden en fracties
Waar: StayOkay, Soest
Wanneer: van 4 oktober 18:30 tot en met 6 oktober 12:30
Kosten: €80
Heb jij hulp nodig bij het vinden van de juiste scholing?
Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken wat de beste opties zijn voor jou en/of je raad. Mail ons via info@loketmedezeggenschap.nl, of klik op de knop hiernaast.